Radio Noord binnenkort te horen via DAB+

COLUMN – Binnenkort digitaal via de ether naar Radio Noord kunnen luisteren; wie wil dat nou niet? Straks kan het, dankzij ‘Digital Audio Broadcasting’ (DAB+), oftewel digitale (ether)radio, zo kopt RTV Noord op haar website. Maar is dat zo? Brinkieman heeft onderzoek gedaan naar de ontvangst van deze DAB (Digitale Audio Broadcasting) in onze regio. Deze blijkt maar erg matig te zijn. De FM signalen zijn vele malen beter te ontvangen dan de digitale signalen. 

Sinds najaar 2013 kun je de commerciële zenders al ontvangen in ons gebied via de dichtstbijzijnde DAB opstraalpunten in Emmen en Hoogezand. Begin dit jaar is hier de zendmast van Smilde (met de publieke omroep) ook nog bij gekomen. Om de radiozenders digitaal in de ether te kunnen ontvangen moet je echter wel een buitenantenne plaatsen. Ontvangst in de auto is onmogelijk in de Kanaalstreek en het gebied Westerwolde. Pas vanaf Wildervank cq TerApel gaat het enigszins lukken. DAB+ ontvangst met ingebouwde antenne lukt alleen bij ontvangst op een zeer gunstige plek zoals in een flat of op de 2e etage van een woning. En dan nog met eindeloos geduld, want de ontvanger moet precies in de juiste hoek van de kamer staan.

Op zolder voor ontvangst

Op zolder voor ontvangst

Bij DAB ontvangst is het alles of niets. Het digitale signaal is alleen hoorbaar als er dus voldoende ontvangststerkte aanwezig is. De geluidskwaliteit is dan wel erg mooi. Over een paar maanden gaat Radio Noord ook uitzenden via dit digitale radiomedium. Dan neemt het bereik sterk toe denkt hoofd techniek Jeroen Mennema van RTV Noord. “Op het DAB+ signaal kan je Radio Noord luisteren van Delfzijl tot aan Arnhem en van Urk tot aan Coevorden”, aldus Mennema.

In een groot gedeelte van de provincie Groningen zal Radio Noord echter niet digitaal in de ether te ontvangen zijn en blijven de luisteraars van de regionale omroepzender aangewezen op het robuuste FM signaal in de auto.

De DAB kaart

De DAB kaart

Zolang KPN Broadcast Services niets doet aan verbetering van DAB+ ontvangst in Zuidoost Groningen (en dat kan nog wel enkele jaren duren) zal digitale radio ontvangst via de ether hier slechts toebehoren aan de happy few.

Over de toekomst van de analoge FM-band wordt in 2017 een besluit van de overheid verwacht. Daarbij wordt onder andere gekeken naar het aantal huishoudens dat DAB+ uitzendingen kan ontvangen. FM- radio wordt op zijn vroegst in 2023 uitgeschakeld.

Brinkieman